Home PrzepisyCiasta Placek śmietanowy

Placek śmietanowy

by Paula

Pamiętacie wypieki naszych babci? Dzisiejszy przepis to jeden z szybkich i prostych przepisów mojej babci. Często też wszystkie składniki miała w domu, więc jeśli spodziewała się gości zawsze go piekła, a ja go uwielbiałam. Przygotujcie:

  • szklanka i kopiasta łyżka mąki tortowej
  • 2 budynie śmietankowe
  • ¾ szklanki cukru pudru + na posypanie wierzchu ciasta
  • 3 jaja
  • 125g masła
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy

Ucieramy masło ma puch z cukrem pudrem, dodajemy trakcie po jednym jajku. Po połączeniu się składników przesiewamy mąkę budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. Puszystą masę przelewamy do uprzednio przygotowanej formy (średniej wielkości). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. Po upieczeniu chłodzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez kilka minut, następnie wyciągamy, a kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem i kroimy w zgrabne porcje. Bon appetit!

Zobacz również

Leave a Comment