Home PrzepisyCiasta Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

by Paula

To niesamowicie prosty w przygotowaniu przepis, który zachwyci każdego. Zaskakuje swoją prostotą, owoce można dowolnie mieszać, więc każdy może wybrać swoje ulubioną mieszankę. Do tego można je podawać na ciepło lub zimno. Przygotuj:

  • kostka masła – 200 g
  • szklanka drobnego cukru – 200 g
  • 2 niepełne szklanki mąki – 300 g
  • 200 g truskawek
  • 200 g jeżyn
  • 200 g borówek
  • 200 g malin

Nim zaczniemy należy pamiętać, że wybrane owoce powinny mieć podobną wielkość , zatem kroimy większe owoce, tak by wielkością przypomniały najmniejsze z wybranych. W tym przypadku kroimy truskawki. Umyte i osuszone owoce układamy do naczynia do zapiekania, następnie przygotowujemy kruszonkę z pozostałych składników – najlepiej ugnieść je po prostu rękoma. Na przygotowane owoce wysypujemy kruszonkę lekko ją ugniatając i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut. Możemy jeść przestudzone lub z lodówki wówczas sok z owoców stanie się syropem. Smacznego!

Zobacz również

Leave a Comment