Home PrzepisyKawy na gorąco Irish Coffee – Kawa po irlandzku – jak zrobić

Irish Coffee – Kawa po irlandzku – jak zrobić

by Bartosz

Irish Coffee jest nie jest tylko zwykłą kawą, to smak który łączy ze sobą dwa światy: czarnej i zmysłowej kawy oraz ekskluzywnego trunku jakim jest whisky.
Sposób przyrządzenia tej kawy jest bardzo prosty, lecz doznania smakowe towarzyszące podczas jej spożywania potrafią wprawić w przyjemny nastój do którego będziemy chcieli wracać częściej.

Lekcja historii – Czyli kto i gdzie wymyślił Irish Coffee

Historia uczy nas, że wiele najlepszych wynalazków powstało przez przypadek. Tak było i tym razem. W roku 1942 pasażerowie pewnego lotu z Irlandii do… w sumie to nie wiadomo gdzie ( Ci co „pamiętają” mówią, że do Kanady), zostali zmuszeni aby po wystartowaniu i trzech godzinach lotu zawrócić na lotnisko z powodu bardzo złych warunków pogodowych. Zmęczeni i wygłodniali pasażerowie postanowili zaznać chwili odpoczynku w lotniskowej kantynie. Niestety godzina była już bardzo późna a szef kuchni… piany.
Swoim gościom zafundował wynalazek który w niezmienionej formie przetrwał do dziś!

Sposób przygotowania:

Składniki:

  • filiżanka świeżo parzonej kawy, najlepiej espresso ( w sytuacji braku ekspresu pod ręką może być kawa po turecku, rozpuszczalna już mniej)
  • 30ml whisky (polecam Jameson’a, ale tak naprawdę każda się nada) – dla tych co nie lubią wIrishCoffee_a1hisky, można ją zastąpić likierem typu Baileys.
  • 1 łyżeczka cukru, polecam trzcinowy
  • 2-3 łyżki bitej śmietany ubijanej z cukrem
  • wysoka szklanka z uchem lub kieliszek do czerwonego wina

 

Przygotowanie:

  1. Do szklanki wlewamy gorącą wodę, ma ona na celu sprawić aby naczynie się ogrzało.
  2. W tym czasie możemy zająć się przygotowanie naparu espresso, tudzież zwykłej kawy.
  3. Do wygrzanej szklanki przelewamy kawę, następnie dodajemy cukier, jego rola to nie tylko sprawienie samego napoju słodszym ale przede wszystkim sprawienie aby bita śmietana wlewana do kawy nie opadła na spód.
  4. Następnie dolewamy whisky bądź likier.
  5. Na sam koniec nakładamy bitą śmietanę.
  6. Całość można udekorować posypką z czekolady lub kakao.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Kawa po irlandzku
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment