Irish Coffee jest nie jest tylko zwykłą kawą, to smak który łączy ze sobą dwa światy: czarnej i zmysłowej kawy oraz ekskluzywnego trunku jakim jest whisky.
Sposób przyrządzenia tej kawy jest bardzo prosty, lecz doznania smakowe towarzyszące podczas jej spożywania potrafią wprawić w przyjemny nastój do którego będziemy chcieli wracać częściej.
Lekcja historii – Czyli kto i gdzie wymyślił Irish Coffee
Historia uczy nas, że wiele najlepszych wynalazków powstało przez przypadek. Tak było i tym razem. W roku 1942 pasażerowie pewnego lotu z Irlandii do… w sumie to nie wiadomo gdzie ( Ci co „pamiętają” mówią, że do Kanady), zostali zmuszeni aby po wystartowaniu i trzech godzinach lotu zawrócić na lotnisko z powodu bardzo złych warunków pogodowych. Zmęczeni i wygłodniali pasażerowie postanowili zaznać chwili odpoczynku w lotniskowej kantynie. Niestety godzina była już bardzo późna a szef kuchni… piany.
Swoim gościom zafundował wynalazek który w niezmienionej formie przetrwał do dziś!
Sposób przygotowania:
Składniki:
- filiżanka świeżo parzonej kawy, najlepiej espresso ( w sytuacji braku ekspresu pod ręką może być kawa po turecku, rozpuszczalna już mniej)
- 30ml whisky (polecam Jameson’a, ale tak naprawdę każda się nada) – dla tych co nie lubią whisky, można ją zastąpić likierem typu Baileys.
- 1 łyżeczka cukru, polecam trzcinowy
- 2-3 łyżki bitej śmietany ubijanej z cukrem
- wysoka szklanka z uchem lub kieliszek do czerwonego wina
Przygotowanie:
- Do szklanki wlewamy gorącą wodę, ma ona na celu sprawić aby naczynie się ogrzało.
- W tym czasie możemy zająć się przygotowanie naparu espresso, tudzież zwykłej kawy.
- Do wygrzanej szklanki przelewamy kawę, następnie dodajemy cukier, jego rola to nie tylko sprawienie samego napoju słodszym ale przede wszystkim sprawienie aby bita śmietana wlewana do kawy nie opadła na spód.
- Następnie dolewamy whisky bądź likier.
- Na sam koniec nakładamy bitą śmietanę.
- Całość można udekorować posypką z czekolady lub kakao.