by Iza

Kawa cold brew to specyficzny rodzaj kawy „parzony” na zimno. Pobudza kilka razy mocniej niż kawa parzona tradycyjnymi sposobami. Jej przygotowanie zaczyna się już na 12 godzin przed jej wypiciem, zatem najlepiej zostawić ją do nabrania mocy na noc w lodówce, na dzień przed spożyciem. Jej mocny smak doskonale komponuje się ze słodyczą wanilii, mlekiem sojowym bądź syropem klonowym.

Składniki na dwie porcje kawy cold brew:

  • 50 g świeżo zielonej kawy dobrej jakości,
  • 1 l bardzo zimnej wody,
  • filiżanka mleka sojowego o smaku waniliowym,
  • łyżeczka syropu klonowego.

Przygotowanie:

Świeżo zmieloną kawę zalej litrem zimnej wody i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Po upływie tego czasu przefiltruj powstały napój przez drobne sitko oraz dolej mleko wymieszane z syropem klonowym. Możesz dodatkowo dorzucić kilka kostek lodu. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Kawa cold brew
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment