Home PrzepisyCiasta Kruchy torcik z rabarbarem

Kruchy torcik z rabarbarem

by Paula

Efektowne i pyszne? Oczywiście, że można, dlatego dziś przygotowaliśmy dla was przepis na torcik z rabarbarem, najlepiej takim z własnego ogródka albo ogródka sąsiadki. Na ciasto potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ½ kostki masła (250g)
  • szczypta soli
  • 6 dużych łyżek lodowatej wody – chłodzonej w zamrażarce

Natomiast na nadzienie przygotuj:

  • 1 kg rabarbaru
  • sok i starta skórka z ½ pomarańczy
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • lukier pomarańczowy

Rabarbar kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego resztę składników z nadzienia i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie z suchych składników na ciasto wyrabiamy kruszonkę i dolewamy lodowatej wody, zagniatamy, dzielimy na dwie części (jedna trochę większa od drugiej) i od razu je wałkujemy. Większą częścią wykładamy spód średniej wielkości tortownicy i przekłuwamy go w kilku miejscach widelcem. Na spód wykładamy wcześniej przygotowane nadzienie i przykrywamy pozostałą częścią ciasta dociskając brzegi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 45 minut. Wystawiamy kiedy się zarumieni. W międzyczasie ucieramy lukier z ½ szklanką cukru pudru i 2 łyżeczkami soku z pomarańczy. Kiedy torcik jest jeszcze ciepły polewamy go przygotowaną masą lukrową. Smacznego!

Zobacz również

Leave a Comment