Efektowne i pyszne? Oczywiście, że można, dlatego dziś przygotowaliśmy dla was przepis na torcik z rabarbarem, najlepiej takim z własnego ogródka albo ogródka sąsiadki. Na ciasto potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki tortowej
- ½ kostki masła (250g)
- szczypta soli
- 6 dużych łyżek lodowatej wody – chłodzonej w zamrażarce
Natomiast na nadzienie przygotuj:
- 1 kg rabarbaru
- sok i starta skórka z ½ pomarańczy
- ½ szklanki rodzynek
- 2 duże łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- lukier pomarańczowy
Rabarbar kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego resztę składników z nadzienia i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie z suchych składników na ciasto wyrabiamy kruszonkę i dolewamy lodowatej wody, zagniatamy, dzielimy na dwie części (jedna trochę większa od drugiej) i od razu je wałkujemy. Większą częścią wykładamy spód średniej wielkości tortownicy i przekłuwamy go w kilku miejscach widelcem. Na spód wykładamy wcześniej przygotowane nadzienie i przykrywamy pozostałą częścią ciasta dociskając brzegi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 45 minut. Wystawiamy kiedy się zarumieni. W międzyczasie ucieramy lukier z ½ szklanką cukru pudru i 2 łyżeczkami soku z pomarańczy. Kiedy torcik jest jeszcze ciepły polewamy go przygotowaną masą lukrową. Smacznego!