Home PrzepisyCiasta Szarlotka delikatesowa

Szarlotka delikatesowa

by Paula

Kolejny klasyk w nieco innej odsłonie, wiemy i jesteśmy pewni, że znajdzie swoich fanów. To połączenie nie ma sobie równych i podbija najbardziej wybredne podniebienia, musicie spróbować! Więc przygotujcie na ciasto:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • kostka masła 250 g
  • 6 żółtek
  • szklanka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • wysmażona marmolada z jabłek

Osobno na bezę:

  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru pudru

Pokrojone w kostkę masło, mąkę proszek i cukier puder rozcieramy, kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które wstawiamy na pół godziny do lodówki. Do tortownicy wysmarowanej tłuszczem wykładamy 2/3 ciasta, na którą rozprowadzamy marmoladę jabłkową. Na wierzch wylewamy ubite białka z cukrem pudrem. Pozostałą część ciasta kruszymy na białka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45 min. Szarlotka jest gotowa kiedy się zarumieni i boki lekko odejdą od formy. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną, smacznego!

Zobacz również

Leave a Comment