Kolejny klasyk w nieco innej odsłonie, wiemy i jesteśmy pewni, że znajdzie swoich fanów. To połączenie nie ma sobie równych i podbija najbardziej wybredne podniebienia, musicie spróbować! Więc przygotujcie na ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- kostka masła 250 g
- 6 żółtek
- szklanka cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- wysmażona marmolada z jabłek
Osobno na bezę:
- 6 białek
- ¾ szklanki cukru pudru
Pokrojone w kostkę masło, mąkę proszek i cukier puder rozcieramy, kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które wstawiamy na pół godziny do lodówki. Do tortownicy wysmarowanej tłuszczem wykładamy 2/3 ciasta, na którą rozprowadzamy marmoladę jabłkową. Na wierzch wylewamy ubite białka z cukrem pudrem. Pozostałą część ciasta kruszymy na białka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45 min. Szarlotka jest gotowa kiedy się zarumieni i boki lekko odejdą od formy. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną, smacznego!