Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki- znane również jako placki amerykańskie to tradycyjna potrawa pochodząca z Ameryki, znana i rozpowszechniona szczególnie w krajach anglosaskich. Mylona jest często z polskimi naleśnikami, lecz zupełnie bezpodstawnie, ponieważ zdecydowanie bardziej blisko jest pancake’om do naszych racuchów. Pancakes zazwyczaj podaje się na śniadanie. Można je jadać zarówno na słodko (z syropem klonowym), bądź na słono (w towarzystwie boczku). Do ich przygotowania potrzeba mąki, jajek, mleka, masła i środka spulchniającego (proszku do pieczenia, sody oczyszczonej bądź drożdży).
Oryginalne pancakes- składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 1 i ¼ szklanki maślanki,
- ¼ szklanki cukru pudru,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- ¼ szklanki oleju,
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
Za pomocą blendera lub miksera wymieszać wszystkie składniki, tworząc gładką i puszystą masę. Smażyć na patelni z dwóch stron na złocisty kolor. Pancakes nie wymagają używania tłuszczu do ich smażenia jeżeli będziemy korzystać z grubej i dobrze rozgrzanej patelni.