Przepyszne, delikatne, cudownie słodkie babeczki z dodatkiem bananów. Sprawdzą się jako dodatek do kawy, drugie śniadanie, podwieczorek czy przekąska w podróży. Ich struktura i wyważony smak szczególnie przypadnie do gustu dzieciom, nawet tym najmłodszym. Ich wspólne przygotowanie może być nie lada zabawą. Przepis na muffinki bananowe składa się tylko z kilku podstawowych składników, które zapewne macie w domu, więc jeśli naszła Was ochota na coś słodkiego, możecie je przygotować w ciągu około 30 minut!
Składniki na 12 muffinek bananowych:
- 180 g mąki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 banany (dojrzałe i miękkie),
- 125 ml oleju roślinnego,
- 150 ml jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem i wymieszać z jogurtem naturalnym i olejem. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Następnie wszystkie składniki połączyć razem za pomocą miksera i wyrobić na gładką masę. Przygotowane foremki lub papilotki wypełnić masą do ¾ wysokości i piec babeczki około 20-25 minut w temperaturze 180 ° (sprawdzając środek za pomocą patyczka- kiedy będzie suchy, muffinki bananowe nadają się do wyciągnięcia).