1,7K
Pyszne, pachnące cynamonem i wanilią babeczki marchewkowe! Prawidłowo przygotowane są wilgotne i rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują jedzone tego samego dnia, co zostały przygotowane, jednak po włożeniu ich do plastikowego pojemnika i umieszczeniu w lodówce, będą smakować również na drugi dzień. Można je dowolnie dekorować, co na pewno przypadnie do gustu dziecięcym łasuchom. Polecamy. Zarówno jako deser, drugie śniadanie czy na dziecięce przyjęcie.
Do przygotowania 12 babeczek marchewkowych potrzebujemy:
- 2 szklanki startej marchewki (około 4 średnich sztuk),
- 1 i ½ szklanki mąki,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¾ szklanki oleju roślinnego,
- 3 duże jajka,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
- Marchew zetrzeć i obrać na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki.
- Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i przyprawami.
- W drugiej misce wymieszać jajka, olej, cukier, tarta marchewkę oraz ekstrakt z wanilii. Następnie dodać do suchych produktów i wymieszać.
- Masę wyłożyć do foremek na muffinki lub papierowych papilotów.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do czasu, aż wykałaczka włożona do środka będzie sucha).
- Udekorować w dowolny sposób, np. lukrem domowej roboty.
Podsumowanie
Nazwa
Babeczki marchewkowe
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
1 Review(s) Based on