Małe, zgrabne, zachęcające wyglądem do skosztowania, takie właśnie powstaną babeczki z propozycji na dzisiaj. Dowolnie udekorowane ucieszą każdego i mile zaskoczą wszystkich gości. Potrzebujemy:
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 i ½ szklanki mleka
- 6 żółtek
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- owoce do dekoracji (jagody, maliny, borówki, kiwi itp.)
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- 2 łyżki cukru pudru
Łączymy mąkę, cukier, dwa żółtka i pokrojone masło i zagniatamy ciasto, które należy odstawić do lodówki na około pół godziny. W tym czasie smarujemy dokładnie foremki tłuszczem. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka za pomocą szklanki, którymi wylepiamy foremki. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. W trakcie pieczenia gotujemy szklankę mleka, a pozostałą ilość mieszamy z budyniem i czterema żółtkami, następnie wlewamy do gotującego się mleka, ponownie gotujemy. Po wyciągnięciu babeczek z piekarnika, napełniamy je masą budyniową i kiedy ostygną dekorujemy owocami. Będą wyglądać pięknie! Smacznego.