Caffe shakerato jest to napój kawowy powstający w wyniku połączenia espresso z kostkami lodu w shakerze. Gdy dokona się tego bardzo szybkimi i intensywnymi ruchami, uzyskuje się charakterystyczną piankę na wierzchu. Przygotowanie dobrego caffe shakerato to kwestia właściwego doboru proporcji i doświadczenia. Należy użyć mocnej kawy, aby po jej rozrzedzeniu kostkami lodu nadal była dobra w smaku. Napój ten jest bardzo popularny w kraju skąd się wywodzi- we Włoszech. Czasem dodaje się do niego syropy smakowe bądź napój alkoholowy Baileys. Serwuje się go zazwyczaj w szklance do martini. Przepis można urozmaicać także poprzez dodanie do niego syropu smakowego bądź cukru. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni mogą spróbować przygotować wersję caffe shakerato także z warstwą mleka skondensowanego na spodzie szklanki.
Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji caffe shakerato to:
- 125 ml espresso,
- Pół szklanki kostek lodu,
- Opcjonalnie dodatki w postaci cukru lub syropów smakowych,
- Mleko skondensowane dla chętnych.
Przygotowanie:
- Zaparzona kawę pomieszać z cukrem/syropem.
- Przelać ją do shakera i dodać kostki lodu.
- Energicznie potrząsać shakerem w celu połączenia składników, do czas powstania jednolitego napoju z pianką.
- Przelać do wysokiej szklanki lub kieliszka.
- Ci, którzy wybrali opcję z mlekiem skondensowanym dodają je na dno szklanki tuż przed przelaniem napoju z shakera.