Churros jest to tradycyjny hiszpański wypiek w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Przygotowuje się go z ciasta składającego się z mąki pszennej, oleju i cukru, które wyciskając przez specjalną formę, smaży się w głębokim i mocno nagrzanym oleju. Poza Hiszpanią, jada się go także w Ameryce Południowej, Stanach Zjednoczonych, Francji, Portugalii oraz w Turcji. Churros sprzedaje się głównie w niewielkich budkach umieszczonych przy ruchliwej ulicy. Jest to najpopularniejsza z przekąsek spożywanych na terenie Hiszpanii, którą także wita się Nowy Rok. Podaje się ją samodzielnie, z cukrem pudrem bądź zamoczoną w czekoladzie (Chocolate con churros).
Składniki na około 30 sztuk:
- 250 ml mleka,
- 50 g masła,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru,
- Szczypta soli,
- 200 g mąki,
- 4 całe jajka,
- Smalec lub olej do smażenia,
- Rękaw cukierniczy.
Przygotowanie:
- Masło, mleko, cukier waniliowy, cukier i sól zagotować w rondelku. Po zagotowaniu dodać mąkę, zmniejszyć ogień i za pomocą drewnianej łyżki ucierać przez około 2-3 minuty aż do czasu powstania gładkiej masy. Gotowe ciasto rozpoznamy po tym, że łatwo odchodzi od boków garnka.
- Ciasto przełożyć do miski i ostudzić.
- Do ostudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i za pomocą miksera, łączyć w gładką całość.
- Rozgrzać tłuszcz i przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego.
- Na rozgrzany tłuszcz wyciskać za pomocą rękawa kawałki ciasta o wielkości mniej więcej 8-10 cm. Końcówki można odcinać nożyczkami lub nożem.
- Smażyć po około 2 minuty z każdej strony.
- Po usmażeniu przełożyć churros na ręcznik papierowy i obsypać cukrem pudrem, bądź podawać je z sosem czekoladowym
SOS CZEKOLADOWY:
- 100 g czekolady deserowej,
- 1 łyżka masła,
- 200 ml śmietany 30 %.
Przygotowanie:
Czekoladę i masło umieścić w rondelku. Po delikatnym rozpuszczeniu dodać śmietanę i mieszając doprowadzić do zagotowania. Sos czekoladowy można ewentualnie przyprawić szczyptą cynamonu.