Przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka kakaowe! Do ich upieczenia potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników, więc jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, nie zastanawiajcie się! Całość jest naprawdę niewymagająca, a efekty zaskakujące. Przepis na ciasteczka kakaowe możecie dowolnie modyfikować, dodając do niego orzechy, żurawinę, rodzynki czy kawałki czekolady. Ciasteczka te dla dzieci będą świetnym dodatkiem do mleka, a dla dorosłych do kawy. Spróbujcie koniecznie różnych wariantów!
Do przygotowania ciasteczek kakaowych potrzebujemy:
- 200 g masła pozostawionego w temperaturze pokojowej,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 2 szklanki mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- 3 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać sól, kakao i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą rąk lub miksera. Z ciasta uformować kulkę i owinąć ją folią spożywczą i umieścić na jedną godzinę w lodówce. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować za pomocą wałka kuchennego i wyciąć ciasteczka w dowolnym kształcie. Można to zrobić na papierze do pieczenia, by uniknąć przyklejenia do blatu. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 12-15, sprawdzając stopień ich wypieczenia.