Home PrzepisyDesery Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

by Iza

Przedstawiamy najlepszy przepis na doskonałe ciasteczka owsiane. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakiem zadowoli nawet najbardziej wymagających. Watro przygotować od razu dwie porcje, bo znikają ze stołu w oka mgnieniu 😉

Składniki na 30 ciasteczek owsianych:

2 szklanki mąki razowej,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Szczypta soli,

3 szklanki górskich płatków owsianych,

1 szklanka wcześniej zaparzonych rodzynek lub żurawiny (w zależności od upodobań),

2 jajka,

1 kostka prawdziwego masła (200 g),

1 i ¼ szklanki cukru trzcinowego,

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub jedna paczka cukru waniliowego.

Przygotowanie:

  • Masło będące w temperaturze pokojowej ucieramy z jajkami, cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym do czasu powstania puszystej masy.
  • W dużym naczyniu mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody sodę. Dodajemy do utartej masy dokładnie wyrabiając.
  • Następnie dodajemy płatki owsiane oraz rodzynki lub żurawinę. Mieszamy.
  • Z ciasta formujemy drobne kuleczki i wykładamy je w znacznej odległości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (podczas pobytu w piekarniku znacznie zwiększą swoją objętość).
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, czyli do czasu aż osiągną złoty kolor. Po upieczeniu ciastka powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, dlatego też należy odczekać chwilę przed wyłożeniem ich na talerz.

Ciasteczka owsiane to idealna propozycja na słodką przekąskę dla dzieci ale i dorosłe łasuchy będą po nie sięgały równie często. Wysoka zawartość błonnika sprawi, że ta przekąska pomimo walorów smakowych jest też zdrowa.

Życzymy smacznego!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Ciasteczka owsiane
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment