Przedstawiamy najlepszy przepis na doskonałe ciasteczka owsiane. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakiem zadowoli nawet najbardziej wymagających. Watro przygotować od razu dwie porcje, bo znikają ze stołu w oka mgnieniu 😉
Składniki na 30 ciasteczek owsianych:
2 szklanki mąki razowej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Szczypta soli,
3 szklanki górskich płatków owsianych,
1 szklanka wcześniej zaparzonych rodzynek lub żurawiny (w zależności od upodobań),
2 jajka,
1 kostka prawdziwego masła (200 g),
1 i ¼ szklanki cukru trzcinowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub jedna paczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
- Masło będące w temperaturze pokojowej ucieramy z jajkami, cukrem trzcinowym i ekstraktem waniliowym do czasu powstania puszystej masy.
- W dużym naczyniu mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody sodę. Dodajemy do utartej masy dokładnie wyrabiając.
- Następnie dodajemy płatki owsiane oraz rodzynki lub żurawinę. Mieszamy.
- Z ciasta formujemy drobne kuleczki i wykładamy je w znacznej odległości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (podczas pobytu w piekarniku znacznie zwiększą swoją objętość).
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, czyli do czasu aż osiągną złoty kolor. Po upieczeniu ciastka powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, dlatego też należy odczekać chwilę przed wyłożeniem ich na talerz.
Ciasteczka owsiane to idealna propozycja na słodką przekąskę dla dzieci ale i dorosłe łasuchy będą po nie sięgały równie często. Wysoka zawartość błonnika sprawi, że ta przekąska pomimo walorów smakowych jest też zdrowa.
Życzymy smacznego!