1,5K
Pyszne ciasteczka, które posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Dodatek masła orzechowego i kawałków czekolady stanowi bardzo smaczne połączenie. Ciasteczka, kiedy będą dobrze przygotowane, powinny być miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Dlatego tak ważne jest, by zachować proporcje składników i pilnować czasu pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika powinny być nadal nieco miękkie. W trakcie studzenia znacznie stwardnieją. Polecamy!
Do przygotowania około 12 sztuk ciasteczek potrzebujemy:
- 100 g masła,
- 120 g masła orzechowego,
- 150 g cukru trzcinowego,
- 170 g mąki,
- 1 jajko,
- Szczyptę soli,
- 1 łyżkę cukru waniliowego,
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Pół tabliczki pokrojonej czekolady.
Przygotowanie:
- Masło i masło orzechowe wyłożyć do ocieplenia w temperaturze pokojowej.
- Do miski przełożyć masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy i ubijać około 5 minut, aż masa będzie puszysta. Dodać jajko, cukier waniliowy i ubijać jeszcze przez około 3 minuty.
- W kolejnej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Produkty te dodać do ubitej masy i połączyć za pomocą miksera lub łyżki.
- Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć na blachę zachowując sporą odległość. Ciastka podczas pieczenia znacznie zwiększą swoją objętość.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Podsumowanie
Nazwa
Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie