1,8K
Dziś podajemy przepis na wspaniałe ciasto drożdżowe. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje i nie jest suche. Dodatek kruszonki sprawia, że rozpływa się w ustach i jest przyjemnie słodkie, a owoce przełamują tę słodycz nutką kwasowości… Przepyszny!
Składniki:
3 i ½ mąki pszennej,
50 g drożdży,
120 g cukru,
160 g prawdziwego masła,
5 żółtek,
250 ml ciepłego mleka,
Skórka otarta z 1 cytryny,
0,5 kg owoców (najlepsze są drążone wiśnie lub śliwki).
Na kruszonkę:
1 szklanka mąki,
¾ szklanki cukru,
Saszetka cukru waniliowego,
90 g prawdziwego masła.
Przygotowanie:
- Drożdże roztopić w ¼ przygotowanego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i taką ilością mąki, by roztwór zgęstniał. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Żółtka utrzeć z cukrem, otartą skórką z cytryny i szczyptą soli.
- Do dużej miski wsypać mąkę. Połączyć ją z wcześniej wyrośniętymi drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz wyrobioną masą żółtkową i roztopione masło.
- Wyrabiać masę, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, a ciasto będzie klejące.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto umieścić równomiernie na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia.
- Umyte i obsuszone owoce rozłożyć na cieście.
- W celu przygotowania kruszonki roztopione masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i rozgnieść, a następnie rozsypać na wierzch ciasta.
- Piec ciasto w temperaturze 180 stopni (grzanie góra dół) około 40-45 minut, kontrolując stopień wypieczenia po upłynięciu 30 minut.
- Po wystudzeniu ciasta można je udekorować tworząc kleksy z domowego lukru przygotowanego z mleka i cukru pudru.
Podsumowanie
Nazwa
Domowe ciasto drożdżowe
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
1 Review(s) Based on