Home PrzepisyCiasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

by Iza

Dziś podajemy przepis na wspaniałe ciasto drożdżowe. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje i nie jest suche. Dodatek kruszonki sprawia, że rozpływa się w ustach i jest przyjemnie słodkie, a owoce przełamują tę słodycz nutką kwasowości… Przepyszny!

Składniki:

3 i ½ mąki pszennej,

50 g drożdży,

120 g cukru,

160 g prawdziwego masła,

5 żółtek,

250 ml ciepłego mleka,

Skórka otarta z 1 cytryny,

0,5 kg owoców (najlepsze są drążone wiśnie lub śliwki).

Na kruszonkę:

1 szklanka mąki,

¾ szklanki cukru,

Saszetka cukru waniliowego,

90 g prawdziwego masła.

Przygotowanie:

  • Drożdże roztopić w ¼ przygotowanego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i taką ilością mąki, by roztwór zgęstniał. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, otartą skórką z cytryny i szczyptą soli.
  • Do dużej miski wsypać mąkę. Połączyć ją z wcześniej wyrośniętymi drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz wyrobioną masą żółtkową i roztopione masło.
  • Wyrabiać masę, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, a ciasto będzie klejące.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić równomiernie na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia.
  • Umyte i obsuszone owoce rozłożyć na cieście.
  • W celu przygotowania kruszonki roztopione masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i rozgnieść, a następnie rozsypać na wierzch ciasta.
  • Piec ciasto w temperaturze 180 stopni (grzanie góra dół) około 40-45 minut, kontrolując stopień wypieczenia po upłynięciu 30 minut.
  • Po wystudzeniu ciasta można je udekorować tworząc kleksy z domowego lukru przygotowanego z mleka i cukru pudru.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Domowe ciasto drożdżowe
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment