Home PrzepisyCiasta Ciasto Filadelfia przepis

Ciasto Filadelfia przepis

by Iza

Ciasto Filadelfia to prawdziwa bomba kaloryczna, jednak jest grzechu warta! Doskonale się sprawdzi na wszelkich uroczystościach rodzinnych jak i na święta. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a efekty zdumiewające. Cudownie chrupiący spód doskonale komponuje się ze słodyczą śmietanki i kwaskowatością owoców. Ciasto Filadelfia zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

1 paczka sucharków pszennych, ok 300 g,

1 Nutella lub inny krem orzechowo- kakaowy,

½ l śmietany kremówki,

2 łyżki cukru pudru,

1 cukier waniliowy,

0,5 kg serka mascarpone,

2 łyżki żelatyny,

2 galaretki wiśniowe,

Opakowanie mrożonych owoców leśnych lub wiśni.

Przygotowanie:

  • Sucharki zmielić za pomocą maszynki lub rozgnieść tłuczkiem.
  • Dodać do nich orzechowy krem i wymieszać.
  • Blachę wyłożyć pergaminem i przelać powstałą masę, dobrze dociskając.
  • Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki gorącej wody.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder, cukier waniliowy i serek mascarpone, a przy końcu rozpuszczoną i podstudzoną żelatynę.
  • Wyłożyć na przygotowany spód i schłodzić w lodówce.
  • Gdy masa już się schłodzi i zyska twardszą konsystencję, należy przygotować owocową górę.
  • Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • Do ciepłej jeszcze galaretki dołożyć zamrożone owoce, szybko mieszając.
  • Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylać ją na ciasto.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Ciasto Filadelfia
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment