15,9K
Ciasto Filadelfia to prawdziwa bomba kaloryczna, jednak jest grzechu warta! Doskonale się sprawdzi na wszelkich uroczystościach rodzinnych jak i na święta. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a efekty zdumiewające. Cudownie chrupiący spód doskonale komponuje się ze słodyczą śmietanki i kwaskowatością owoców. Ciasto Filadelfia zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
1 paczka sucharków pszennych, ok 300 g,
1 Nutella lub inny krem orzechowo- kakaowy,
½ l śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
0,5 kg serka mascarpone,
2 łyżki żelatyny,
2 galaretki wiśniowe,
Opakowanie mrożonych owoców leśnych lub wiśni.
Przygotowanie:
- Sucharki zmielić za pomocą maszynki lub rozgnieść tłuczkiem.
- Dodać do nich orzechowy krem i wymieszać.
- Blachę wyłożyć pergaminem i przelać powstałą masę, dobrze dociskając.
- Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki gorącej wody.
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder, cukier waniliowy i serek mascarpone, a przy końcu rozpuszczoną i podstudzoną żelatynę.
- Wyłożyć na przygotowany spód i schłodzić w lodówce.
- Gdy masa już się schłodzi i zyska twardszą konsystencję, należy przygotować owocową górę.
- Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.
- Do ciepłej jeszcze galaretki dołożyć zamrożone owoce, szybko mieszając.
- Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylać ją na ciasto.
Podsumowanie
Nazwa
Ciasto Filadelfia
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
4 Review(s) Based on