Ciasto z mikrofalówki jest bardzo łatwym w przygotowaniu rozwiązaniem w sytuacji, gdy nagle najdzie Was ochota na coś słodkiego , bądź podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, włożyć je do kuchenki mikrofalowej i gotowe! Deser ten można dodatkowo posypać cukrem pudrem, bądź udekorować bitą śmietaną. Całość zajmie Wam nie więcej niż dziesięć minut.
Składniki:
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać widelcem. Dodać do niego pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Powstałą masę przełożyć do foremki pamiętając, by nie wypełniać jej po brzegi- ciasto znaczne zwiększy swoją objętość. Foremkę umieścić w kuchence mikrofalowej i nastawić jej moc na maksimum. Po upływie 2-3 minut wyciągnąć ciasto. W razie gdyby było jeszcze niegotowe potrzymać dodatkową minutę.