Szanowni wielbiciele kawy, zastanawiamy się czym konkretnie można się z Wami podzielić w ten szary dzień za oknem, a co za tym idzie senną atmosferą wiszącą w powietrzu.
Jak sądzicie? Oczywiście, że ulubioną małą czarną na pobudzenie! 🙂
Przepis, który sami sporządziliśmy specjalnie na takie dni jak ten.
Zatem weźmy się do pracy, nie potrzebujemy nic więcej poza tym, co mamy zazwyczaj w lodówce i szafkach kuchennych:
- ulubiona sypana luz rozpuszczalna kawa,
- cukier/cukier trzcinowy wg uznania,
- ulubiona śmietanka do kawy lub świeże mleko od krowy,
- śmietanka 30% ,
- cynamon lub starta czekolada.
Przygotowanie, szybko i prosto:
- parzymy kawę koniecznie w ulubionym kubku 🙂
- słodzimy według uznania,
- dodajemy śmietankę/mleko do kawy (my uwielbiamy kawę z prawdziwym swoiskim, krowim mlekiem)
- ubijamy na bitą śmietanę śmietankę 30% i dodajemy na wierzch kawy,
- całość posypujemy cynamonem lub startą czekoladą.
Gotowe w 10 minut!
Warto tutaj podkreślić, że dodając do kawy cynamonu nie tylko zyskujesz piękny aromat, czy doskonały smak. Cynamon stosowano już starożytności na terenach Chin i Egiptu, a przeciwdziała on starzeniu się skóry oraz zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych oraz chorób układu krążenia. To nie wszystko – ma on również działanie antybakteryjne, antygrzybicze i antyalergiczne. Działa bakteriobójczo m.in. na salmonellę a dodatkowo rozgrzewa.
Przyprawę tę również można stosować jako dodatek do peelingów i maseczek a ponadto można go wykorzystać alternatywnie dla środków czystość dla pielęgnacji domu.
Dlatego warto pod ręką mieć zawsze szczyptę cynamonu, nawet jeśli nie jesteśmy jego smakoszami.