Czekoladowa kawa z pomarańczą to jedna z lepszych w smaku kaw. Ma delikatną konsystencję i wspaniały zapach. Jej picie polecamy w szczególności zimą, kiedy sezon na pomarańcze jest w pełni. Osoby, które nie przepadają za słodką kawą, czekoladę mleczną mogą zastąpić czekoladą gorzką. Natomiast zwolennikom słodkości proponujemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną.
Składniki:
- ¾ filiżanki mocnej kawy,
- 1 łyżeczka kakao,
- ½ tabliczki czekolady mlecznej,
- 3 łyżki mleka,
- 1 plasterek pomarańczy,
- Opcjonalnie: cukier do smaku.
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć i ewentualnie osłodzić. Do rondelka wlać mleko, czekoladę połamaną na mniejsze kostki oraz kakao. Postawić na ogniu i rozpuszczać pod wpływem temperatury stale mieszając, aż do czasu połączenia się wszystkich składników. Na dno szklanki bądź filiżanki położyć plasterek pomarańczy i zalać go kawą. Następnie wlać warstwę czekoladową. Podawać od razu po przygotowaniu.