Home PrzepisyKawy na gorąco Czekoladowa kawa z pomarańczą

Czekoladowa kawa z pomarańczą

by Iza

Czekoladowa kawa z pomarańczą to jedna z lepszych w smaku kaw. Ma delikatną konsystencję i wspaniały zapach. Jej picie polecamy w szczególności zimą, kiedy sezon na pomarańcze jest w pełni.  Osoby, które nie przepadają za słodką kawą, czekoladę mleczną mogą zastąpić czekoladą gorzką. Natomiast zwolennikom słodkości proponujemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

Składniki:

  • ¾ filiżanki mocnej kawy,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • ½ tabliczki czekolady mlecznej,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 plasterek pomarańczy,
  • Opcjonalnie: cukier do smaku.

Przygotowanie:

Kawę zaparzyć i ewentualnie osłodzić. Do rondelka wlać mleko, czekoladę połamaną na mniejsze kostki oraz kakao. Postawić na ogniu i rozpuszczać pod wpływem temperatury stale mieszając, aż do czasu połączenia się wszystkich składników. Na dno szklanki bądź filiżanki położyć plasterek pomarańczy i zalać go kawą. Następnie wlać warstwę czekoladową. Podawać od razu po przygotowaniu.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Czekoladowa kawa z pomarańczą
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie

Zobacz również

Leave a Comment