Serdecznie polecamy Wam przygotowanie tego deseru truskawkowego. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na mniejszych lub większych uroczystościach, ponieważ wygląda bardzo wykwintnie. Przygotowanie deseru truskawkowego nie zajmuje zbyt wiele czasu. Znacznie dłuższe jest oczekiwanie na jego stężenie, przez co może nie nadawać się do osób niecierpliwych. Po przygotowaniu należy bowiem go umieścić na około 2 godziny w lodówce. Jednak jedno jest pewne- posmakuje on na pewno wszystkim. Składający się z dwóch cudownie słodkich warstw deser truskawkowy na stałe stanie się Waszym ulubieńcem, jeśli przygotujecie go choć raz.
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 1 l śmietany,
- 12 żółtek,
- 300 g cukru pudru,
- 50 ml likieru pomarańczowego.
Przygotowanie:
Umyte i pozbawione truskawki rozgniatamy dokładnie i dodajemy do nich likier, dokładnie mieszając. Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy na jednolita masę. Następnie, w osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę. ¾ ubitej śmietany mieszamy z żółtkami, ¼ z truskawkami. Tworzymy dwie warstwy deseru w przygotowanych pucharkach: na dół trafia śmietana z żółtkami, na górę masa truskawkowa. Tak powstały deser truskawkowy umieszczamy na minimum dwie godziny w lodówce. Podajemy go udekorowanego w dowolny sposób.