Pyszny, lekki i puszysty deser o wspaniałym smaku i doskonałej konsystencji. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt mile zaskakuje. Serek mascarpone można zastąpić waniliowym serkiem homogenizowanym, a zamiast koniaku można użyć likier Amaretto.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 4 żółtka,
- 14 łyżek cukru pudru,
- 225 ml śmietany 30%,
- 500 g truskawek (mogą być mrożone),
- opakowanie biszkoptów,
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
- kieliszek koniaku.
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczalną zalewamy 100 ml wrzątku, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy koniak i odstawiamy. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru, stopniowo dodając mascarpone. Mieszamy aż masa uzyska gładką konsystencję. Śmietanę ubijamy, w końcowej fazie dodając do niej żółtka i dodajemy do wcześniej powstałej masy. Pierwsza warstwa gotowa.
W celu przygotowania drugiej masy miksujemy truskawki z resztą cukru pudru. Biszkopty nasączamy w zaparzonej kawie i układamy je na sześciu szklanek. Na biszkopty nakładamy przygotowane warstwy w dowolny spobób i wstawiamy deser do lodówki na minimum godzinę.