Bywają takie dni kiedy pogoda za oknem nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz i jedyne na co mamy ochotę to pozostanie w domu pod ciepłym kocem z filiżanką ciepłej kawy w ręku. W długie i chłodne jesienno- zimowe wieczory zapraszam Was do wypróbowania kawy dyniowej domowej roboty, która ma cudowny smak, a jej aromat roznosi się po całym mieszkaniu, wprawiając domowników w niesamowite doznania. Chodź przygotowanie tej kawy jest pracochłonne, to efekty jakie otrzymamy są tego warte.
Do przygotowania dwóch porcji domowej kawy dyniowej potrzebujemy:
– 1 szklankę puree z dyni (dynię uprzednio obieramy, gotujemy i blendujemy),
– 2 szklanki Waszej ulubionej, świeżo zaparzonej kawy,
– 1 szklankę mleka,
– 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego,
– 6 łyżek syropu klonowego lub miodu,
– po szczypcie mielonych: imbiru, goździków i gałki muszkatołowej,
– bita śmietana i cynamon do ozdoby.
Przygotowanie:
Wszystkie produkty ze sobą mieszamy w dużym naczyniu, delikatnie podgrzewając do momentu ich połączenia. Następnie przelewamy do wysokich szklanek i dekorujemy świeżo ubitą śmietaną i cynamonem.