Któż nie lubi krówek? Chyba nie ma takiej osoby. Te słodkie cukierki nie mają sobie równych! Pasują do mleka, kawy i herbaty. Łatwo je wziąć jako przekąskę do szkoły czy pracy. Ich cudowny smak zapewnia nam niezapomniane chwile i odrobinę rokoszy… A gdyby tak spróbować je przygotować samemu w domu? Będą wtedy jeszcze lepsze! Przyrządzenie domowych krówek nie zajmie Wam dużo czasu i będzie wspaniałym pomysłem do spędzenia czasu z dziećmi, które można zaangażować do pomocy. Te pochodzące z naszego przepisu smakują naprawdę znakomicie i przebijają kupne cukierki. Nie jesteśmy jednak w stanie Wam powiedzieć jak długo zachowują świeżość po przygotowaniu, bo zniknęły ze stołu w oka mgnieniu… 😉
Składniki na jedną porcję domowych krówek:
- 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 150 g cukru,
- 65 g masła.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie i gotować na małym ogniu stale mieszając około 30-40 minut, aż masa nabierze beżowego koloru i będzie gęsta. Trzeba uważać i pilnować garnka, ponieważ łatwo można przypalić masę. Gotową masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dobrze, by był wysmarowany masłem- unikniemy w ten sposób przywarcia masy) i odstawić do ostygnięcia. Następnie umieścić naszą masę w lodówce na kilka godzin, po czym, wyjąć i pokroić ją na mniejsze cukierki.