Home PrzepisyDesery Domowe krówki

Domowe krówki

by Iza

Któż nie lubi krówek? Chyba nie ma takiej osoby. Te słodkie cukierki nie mają sobie równych! Pasują do mleka, kawy i herbaty. Łatwo je wziąć jako przekąskę do szkoły czy pracy. Ich cudowny smak zapewnia nam niezapomniane chwile i odrobinę rokoszy… A gdyby tak spróbować je przygotować samemu w domu? Będą wtedy jeszcze lepsze! Przyrządzenie domowych krówek nie zajmie Wam dużo czasu i będzie wspaniałym pomysłem do spędzenia czasu z dziećmi, które można zaangażować do pomocy. Te pochodzące z naszego przepisu smakują naprawdę znakomicie i przebijają kupne cukierki. Nie jesteśmy jednak w stanie Wam powiedzieć jak długo zachowują świeżość po przygotowaniu, bo zniknęły ze stołu w oka mgnieniu… 😉

Składniki na jedną porcję domowych krówek:

  • 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 150 g cukru,
  • 65 g masła.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie i gotować na małym ogniu stale mieszając około 30-40 minut, aż masa nabierze beżowego koloru i będzie gęsta. Trzeba uważać i pilnować garnka, ponieważ łatwo można przypalić masę. Gotową masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dobrze, by był wysmarowany masłem- unikniemy w ten sposób przywarcia masy) i odstawić do ostygnięcia. Następnie umieścić naszą masę w lodówce  na kilka godzin, po czym, wyjąć i pokroić ją na mniejsze cukierki.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Domowe krówki
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie

Zobacz również

Leave a Comment