Są osoby, dla których pora roku nie ma znaczenia jeżeli chodzi o spożywanie lodów. Jedzą je zarówno zimą jak i latem. Dlatego dziś, pomimo iż pogoda na zewnątrz należy raczej do chłodnych, proponujemy Wam doskonałe domowe lody kawowe. Są wyśmienite! Do ich przygotowania nie potrzebujemy ani żadnej specjalistycznej maszynki, ani wybitnych zdolności. Ponadto, dokładnie wiecie, co się w takich lodach znajduje i macie świadomość tego co jecie. Do przygotowania naszych lodów kawowych potrzeba jedynie trzech składników i odrobiny cierpliwości podczas oczekiwania na ich zmrożenie 😉 Nutka dodanego do nich alkoholu sprawia, że nie zamarzają na kamień i łatwo się je podaje. Nie zawierają w sobie żadnej chemii, polepszaczy smaku czy zbędnych dodatków. Serdecznie polecamy!
Składniki na 1 litr lodów kawowych:
- 400 ml schłodzonej śmietanki 30%,
- 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego,
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej +1,5 łyżki spirytusu lub 50 ml likieru kawowego.
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W momencie, gdy zacznie znacznie gęstnieć dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Ubijać do czasu powstania lekkiej pianki. Następnie przełożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażalki na całą noc.