Home PrzepisyDesery Domowe lody mokka

Domowe lody mokka

by Iza

Domowe lody mokka przygotujesz bez większych zdolności kulinarnych. Będą one wspaniałą alternatywą dla kupnych lodów. W przeciwieństwie do nich, przygotowując swoje własne lody w domu, ma się pewność co znajduje się wewnątrz nich. Polecamy przygotować od razu większą porcję, ponieważ czas oczekiwania na zamrożenie niestety nie należy do najkrótszych. Mimo to jednak serdecznie polecamy, ponieważ w smaku są naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mocnej kawy,
  • 275 ml śmietanki 30%,
  • łyżka likieru kawowego,
  • 100 g cukru.

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i gdy już zmięknie dodać do niej żółtka, kawę i dokładnie wymieszać. W dużej misce ubić śmietankę i wymieszać ją z likierem kawowym. Oddzielnie ubić białka, stopniowo dodając cukier. Kawę z żółtkami i czekoladą wymieszać ze śmietanką , a następnie delikatnie delikatnie połączyć ją z pianą z białek. Włożyć do pojemnika i zamrażać przez co najmniej 5 godzin. Nie trzeba ich mieszać w międzyczasie za sprawą dodania odrobiny alkoholu. Można podawać je prosto z zamrażalnika.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Domowe lody mokka
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment