Domowe lody mokka przygotujesz bez większych zdolności kulinarnych. Będą one wspaniałą alternatywą dla kupnych lodów. W przeciwieństwie do nich, przygotowując swoje własne lody w domu, ma się pewność co znajduje się wewnątrz nich. Polecamy przygotować od razu większą porcję, ponieważ czas oczekiwania na zamrożenie niestety nie należy do najkrótszych. Mimo to jednak serdecznie polecamy, ponieważ w smaku są naprawdę pyszne!
Składniki:
- 125 g gorzkiej czekolady,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mocnej kawy,
- 275 ml śmietanki 30%,
- łyżka likieru kawowego,
- 100 g cukru.
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i gdy już zmięknie dodać do niej żółtka, kawę i dokładnie wymieszać. W dużej misce ubić śmietankę i wymieszać ją z likierem kawowym. Oddzielnie ubić białka, stopniowo dodając cukier. Kawę z żółtkami i czekoladą wymieszać ze śmietanką , a następnie delikatnie delikatnie połączyć ją z pianą z białek. Włożyć do pojemnika i zamrażać przez co najmniej 5 godzin. Nie trzeba ich mieszać w międzyczasie za sprawą dodania odrobiny alkoholu. Można podawać je prosto z zamrażalnika.