Wielbiciele zagranicznych podróży już dawno się z nim spotkali. Doskonałe w smaku, o niesamowitych wartościach orzeźwiających i do tego przepięknie wyglądające. Espresso tonic, czyli kawa espresso z tonikiem od niedawna zaczęła się pojawiać także w polskich kawiarniach. Doskonale chłodzi i pobudza latem, a wielbicielom kaw mrożonych będzie smakowała przez cały rok. Jest to doskonała alternatywa dla osób, który preferują ten rodzaj kawy i lubią eksperymentować. Mocna kawa, tonic i kostki lodu- dla niektórych połączenie to może wydawać się zaskakujące, jednak zarówno wizualnie, smakowo jak ze względu na działanie orzeźwiające, kawa ta zaskakuje. Gorzki i cierpki smak toniku doskonale współgra z lekko kwaskowatym espresso. Jak smakuje to połączenie? Wybornie! Przy każdym łyku przenikają się słodko-kwaśne połączenia z lekką nutką goryczy. Nasze espresso tonic możemy dowolnie modyfikować, podając je z pomarańczą, cytryną, limonką bądź liśćmi mięty.
Co potrzebujemy do przygotowania espresso z tonikiem?
- Świeżo zaparzone espresso,
- 100 ml schłodzonego toniku,
- ½ szklanki kostek lodu,
- Cytryna/ pomarańcza, limonka lub liście mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zaparzamy espresso dowolną metodą. O tym jak przygotować dobre espresso dowiecie się tutaj.
- Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu.
- Dodajemy tonik, a następnie świeżo zaparzoną kawę.
- W zależności od tego jaki owoc użyjemy do dekoracji, możemy parę jego kropel dodać do napoju kawowego, by wzmocnić jego działanie orzeźwiające.