Home PrzepisyKawy na zimno Espresso tonic- przepis na espresso z tonikiem

Espresso tonic- przepis na espresso z tonikiem

by Iza

Wielbiciele zagranicznych podróży już dawno się z nim spotkali. Doskonałe w smaku, o niesamowitych wartościach orzeźwiających i do tego przepięknie wyglądające. Espresso tonic, czyli kawa espresso z tonikiem od niedawna zaczęła się  pojawiać także w polskich kawiarniach. Doskonale chłodzi i pobudza latem, a wielbicielom kaw mrożonych będzie smakowała przez cały rok. Jest to doskonała alternatywa dla osób, który preferują ten rodzaj kawy i lubią eksperymentować. Mocna kawa, tonic i kostki lodu- dla niektórych połączenie to może wydawać się zaskakujące, jednak zarówno wizualnie, smakowo jak ze względu na działanie orzeźwiające, kawa ta zaskakuje. Gorzki i cierpki smak toniku doskonale współgra z lekko kwaskowatym espresso. Jak smakuje to połączenie? Wybornie! Przy każdym łyku przenikają się słodko-kwaśne połączenia z lekką nutką goryczy. Nasze espresso tonic możemy dowolnie modyfikować, podając je z pomarańczą, cytryną, limonką bądź liśćmi mięty.

Co potrzebujemy do przygotowania espresso z tonikiem?

  • Świeżo zaparzone espresso,
  • 100 ml schłodzonego toniku,
  • ½ szklanki kostek lodu,
  • Cytryna/ pomarańcza, limonka lub liście mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

  • Zaparzamy espresso dowolną metodą. O tym jak przygotować dobre espresso dowiecie się tutaj.
  • Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu.
  • Dodajemy tonik, a następnie świeżo zaparzoną kawę.
  • W zależności od tego jaki owoc użyjemy do dekoracji, możemy parę jego kropel dodać do napoju kawowego, by wzmocnić jego działanie orzeźwiające.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Espresso tonic- przepis na espresso z tonikiem
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment