Cappuccino jest symbolem Włoch tak samo jak makarony bądź pizza. Nazwa cappuccino pochodzi od brązowego koloru habitów kapucynów (cappuccini). Ten rodzaj kawy był przygotowywany we Włoszech już na początku XX wieku, a w pozostałych częściach Europy rozpowszechnił się w trakcie i po II wojnie światowej. Cappuccino jest to napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka (bądź rzadziej bitej śmietany), podawany ze szczyptą tartej czekolady bądź kakao dla ozdoby. Tradycyjne cappuccino powinno mieć orzechowy kolor. Przygotowuje się je z 25 ml espresso, do którego wlewa się stopniowo spienione mleko o objętości 125 ml. Mleko przed spienieniem powinno mieć 100 ml objętości. Zgodnie z włoskimi normami, pianka z mleka powinna mieć około 1-2 cm grubości, charakteryzować się kremową, ciekłą konsystencją i być pozbawiona pęcherzy powietrza. Włoskie cappuccino powinno mieć 150 ml objętości. Napój ten podaje się w niskiej i szerokiej porcelanowej filiżance.
1,3K
previous post
Ciasto z mikrofalówki
next post