Kawa dostępna w sklepach to tak naprawdę jeden z wielu przetworzonych głównych jej gatunków. Każdy gatunek ma pewnie charakterystyczny aspekt, który sprawia, że jest wyjątkowy pod względem smaku i zapachu.
W postaci różnych kaw dostępnych na rynku występuje wiele jej rodzajów, lecz tak naprawę te wszystkie rodzaje kawy uzyskuje się z dwóch gatunków ziaren. Najpopularniejsza i zarazem najlepsza jest pochodząca z wyżyn Etopii – Arabika. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Ziarna dają aromatyczny, czekoladowy smak. Arabika to gatunek kawy, który uważany jest za lepszy jakościowo od gatunku jakim jest Robusta. Arabika zawiera zdecydowanie mniej kofeiny, bo od 1 – 1,7%, lecz to i tak nie ma wpływu na jej znakomity smak. Robusta została odkryta dopiero w XIX. Zdecydowanie lepiej ten gatunek kawy znosi warunki klimatyczne, jest bardziej odporny na zmiany klimatu, choroby i szkodniki. Smak gatunku Robusta jest bardziej wyrazisty i gorzki.