Najlepsza kawa to ta przygotowywana przy użyciu ekspresu. Dzięki niemu możemy przyrządzić doskonałe espresso, stanowiące bazę dla wielu rodzajów kaw, wspaniałe caffe latte, latte macchiato czy popularne cappuccino. Dobry ekspres pozwala poczuć się mistrzem baristów we własnym domu. Przed kupnem pierwszego ekspresu do kawy zawsze pojawiają się liczne pytania i wątpliwości. Na rynku istnieje wiele rodzajów ekspresów, które produkują różne marki. Różnią się one przede wszystkim sposobem przyrządzania kawy, a co za tym idzie- także ceną. Nasz krótki poradnik pomoże uporządkować Waszą wiedzę i zdecydować się na wybór odpowiedniego ekspresu do kawy.
Poniższy schemat obrazuje różnorodność rodzajów ekspresów do kawy.
EKSPRESY DO KAWY:
- Ciśnieniowo- przelewowe,
- Ciśnieniowe:
- Automatyczne:
- Z wbudowanym młynkiem: do zabudowy u wolno stojące
- Saszetkowe,
- Kolbowe,
- Kawiarki,
Najprostsze w konstrukcji są ekspresy przelewowe. Kawa przygotowana za pomocą takich ekspresów smakuje podobnie jak turecka. Jego zaletą jest to, że przy zaparzaniu nie mamy problemu z fusami, dzięki zastosowaniu filtra. Ekspresy przelewowe składają się z:
- zbiornika na wodę,
- pojemnika na kawę,
- filtra- jednorazowego lub wbudowanego na stałe
- dzbanka do przechowywania zaparzonej kawy,
- płyty grzewczej utrzymującej temperaturę napoju.
Ekspresy przelewowe są jednymi z najprostszych w obsłudze. W celu zaparzenia kawy wystarczy wsypać odpowiednią jej ilość do pojemnika z filtrem i wcisnąć przycisk. Wtedy to ekspres zaczyna zaparzać kawę, przelewając przez nią przygotowaną ilość wody. Ten sposób parzenia zachowuje w kawie większą ilość kofeiny niż korzystanie z ekspresu ciśnieniowego.
Zaletami korzystanie z ekspresów przelewowych są:
- Niska cena,
- Długo podtrzymywana temperatura zaparzonej kawy,
- Jednorazowo można zaparzyć większą ilość kawy niż w przypadku innych ekspresów,
- Możliwość zaparzenia nie tylko kawy, ale także ziół czy herbaty.
Do wad zaliczamy:
- Proces przygotowywania kawy jest pracochłonny,
- Wymagane jest czyszczenie filtra bądź wymiana jednorazowego,
- Nie sprawdza się w przygotowywaniu małych ilości kawy,
- Za pomocą tego ekspresu możliwe jest przygotowanie tylko jednego rodzaju kawy,
- Zaparzona kawa ma wysoką zawartość kofeiny,
- Dla wysublimowanych smakoszy kawa ta może mieć niewystarczające wartości smakowe.
Ekspresy ciśnieniowe
Kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym cechuje się głębokim smakiem i aromatem. To w takim ekspresie przyrządzono pierwsze na świecie espresso i jego konstrukcja najbardziej się do tego nadaje. Uważa się, że napój powstały w wyniku działania ekspresu ciśnieniowego jest lepszy niż ten powstały innymi metodami. W ten sposób do zaparzonej kawy przedostają się wszystkie dobre wartości i nie zawiera ona toksycznych substancji podrażniających żołądek. Z tego względu jest znacznie łatwiej przyswajalna przez organizm.
Najprostszą konstrukcją ekspresu ciśnieniowego są kawiarki. Są one ekspresami niskociśnieniowymi i służą do przygotowania tradycyjnej włoskiej kawy. Ich budowa składa się z dzbanka, sitka na kawę oraz pojemnika na wodę. Przygotowywanie napoju w kawiarce polega na wsypaniu odpowiedniej ilości zielonej kawy do sitka oraz wlaniu wody do pojemnika. Następnie należy umieścić urządzenie na kuchence w celu podgrzania wody. W wyniku ciśnienia spowodowanego przez powstałą parę wodną, woda unosi się do góry, przetłaczając zieloną kawę i umieszczając gotowy napar na górze urządzenia. W ofercie istnieją też kawiarki elektryczne, działające na tej samej zasadzie, jednak w ich przypadku nie jest konieczne stawianie ekspresu na ogniu. Zaparzanie kawy w kawiarce trwa od 5 do 15 minut (w zależności od urządzenia). Ich zaletą jest niski koszt i brak kosztów konserwacji, a wadą czasochłonne przygotowywanie kawy i mycie urządzenia.
Ekspresy kolbowe
Ekspresy kolbowe posiadają kolbę, w której znajduje się sitko oraz pojemnik na wodę. Do pojemnika należy umieścić odpowiednią ilość wody i włączyć funkcję podgrzewania. W kolbie umieszczamy wybraną ilość zmielonej kawy. Należy ją ubić dokładnie, ponieważ pozostawianie wolnych miejsc może spowodować przebicie się strumienia wody w jednym miejscu i pominięcie partii kawy, tworząc napój bez smaku. Po każdym zaparzeniu należy usunąć z kolby fusy. Większość ekspresów kolbowych wyposażona jest w mechaniczną dyszę spieniającą, która umożliwia spienianie mleka konieczne do przygotowania cappuccino czy latte. Zaletą ekspresów kolbowych jest stosunkowo niska cena do jakości przygotowywanej kawy. Wadę stanowić będzie na pewno konieczność czyszczenia sita po przygotowaniu jednej filiżanki kawy.
Ekspresy kombinowane
Są one ekspresami posiadającymi elementy zarówno ciśnieniowego, kolbowego oraz przelewowego, jednorazowo dając możliwość zaparzenia większej ilości kawy, np. podczas wizyty gości. Zaletą tych ekspresów jest to, że w zależności od modelu, posiadają różne dodatkowe funkcje, takie jak:
- Programator czasowy umożliwiający ustawienie czasu, w którym ma być zaparzona kawa,
- Automatyczne dozowanie wody i kawy,
- Samoczyszczenie,
- Regulacja mocy kawy,
- Dysza do spieniania mleka,
- Filtr do wody poprawiający smak kawy i chroniący ekspres przed osadzaniem się kamienia,
- Ekran umożliwiający kontrolowanie danych etapów przygotowywania kawy.
Zaletą ich posiadania jest możliwość szybkiego przygotowania kawy w większej ilości oraz samoczyszczenie. Wadą natomiast dosyć wysoka cena w porównaniu z wcześniej przedstawionymi ekspresami.
Ekspresy kapsułkowe
Ekspresy te zaliczane są do ciśnieniowych. Ich charakterystyczną cechą jest to, że przygotowują napój nie ze zmielonej kawy, a ze specjalnych kapsułek. Ich obsługa jest prosta, a utrzymanie w czystości znacznie łatwiejsze od tradycyjnych ekspresów. W celu zaparzenia kawy należy umieścić kapsułkę w wyznaczonym miejscu i nacisnąć guzik. Gorąca woda spłynie na kapsułkę, rozpuszczając ją i tworząc wybrana przez nas kawę. Wiele ekspresów umożliwia także przygotowywanie herbaty lub gorącej czekolady. Zaletą takich ekspresów będzie na pewno możliwość zaparzania różnorodnych kaw w zaciszu własnego domu. Na rynku istnieje duży wybór kapsułek, w tym wielu sakowych. Są one stosunkowo w niskiej cenie, a ich obsługa należy do bardzo łatwych. Wadą natomiast jest wysoka cena kapsułek.. W porównaniu do kawy ziarnistej, są one znacznie droższe. Kupując dany ekspres do kawy, często jesteśmy zmuszeni do używania kapsułek danego producenta. Ponadto, wiele osób uważa, że kawa z nich powstała nie ma tak dobrego smaku, jak ta zaparzona z ziaren.
Ekspresy saszetkowe
Są to głównie aparaty typu Senseo. Ich specyfika podobna jest to ekspresów kapsułkowych, jednak w tym przypadku kawę zaparza się przy użyciu hermetycznie zapakowanych saszetek, które także są produkowane w wielu smakach, jednak ich cena jest znacznie korzystniejsza. Urządzenia te umożliwiają regulację mocy kawy, a niektóre modele posiadają funkcję spieniania mleka. Niewątpliwą zaletą ekspresów saszetkowych jest ich niewielki rozmiar oraz niska cena. Wadą natomiast konieczność zastosowania minimalnych zabiegów konserwacyjnych.
Ciśnieniowe ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem
Są to jedne z najbardziej popularnych obecnie ekspresów do kawy. Pozwalają one na zaparzanie znakomitej jakości kawy przy małym nakładzie pracy. Ich największą zaletą jest posiadanie wbudowanego młynka do kawy, co pozwala na mielenie jej ziaren bezpośrednio przed zaparzeniem każdej filiżanki. Ekspresy te są najbardziej zaawansowane technologicznie i dają duże możliwości przygotowywania kaw. Pozwala to na zaparzanie nawet najbardziej skomplikowanych kaw przy wciśnięciu jednego przycisku. Ich wadą są duże rozmiary i konieczność systematycznej konserwacji, natomiast do zalet zaliczać można oszczędność czasu wygodę oraz możliwość przygotowywania najlepszych kaw bez konieczności posiadania specjalistycznych umiejętności.
Ekspresy te cechują się:
- Młynkiem do kawy dzięki któremu przygotowywana kawa jest zawsze świeżo zmielona i pełna aromatu,
- Filtrem do wody, który ma wpływ na jakość i smak napoju,
- Elementem grzejnym, który podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury zapobiegając jej przygrzaniu,
- Pompą odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego ciśnienia przepływu wody,
- Regulacjią która pomaga nam w uzyskaniu idealnej filiżanki kawy, w zależności od naszych upodobań,
- Funkcją spieniania mleka,
- Automatycznym czyszczeniem. Po przygotowaniu kawy ekspres sam usuwa fusy do przygotowanego pojemnika. Po zaparzeniu wielu porcji, pojemnik ten należy opróżnić i przemyć wodą. Pozwala to na przygotowanie jednorazowo dużej ilości kaw.
- Oszczędnością energii w porównaniu do innych ekspresów,
- Łatwą obsługą- nawet osoba, która wcześniej nie spotkała się z ekspresem do kawy, poradzi sobie z jego obsługą. Nowoczesne ekspresy do kawy posiadają łatwe oprogramowanie i przygotowanie tak skomplikowanej kawy jak na przykład latte macchiato sprowadza się do przyciśnięcia jednego guzika.
- Funkcją chłodzenia mleka bądź podgrzewania filiżanki.
- Możliwością zabudowy. Na rynku jest wiele dostępnych ekspresów, które możemy zabudować w swoje meble, oszczędzając miejsce na blacie kuchennym.