Home PrzepisyDesery Karmelki kawowe

Karmelki kawowe

by Iza

Karmelki kawowe to świetne cukierki, które w łatwy sposób przyrządzicie w domach. Przechowywane w odpowiedni sposób wytrzymają nawet do kilku tygodni. Serdecznie polecamy ich przygotowanie zwolennikom kawowych słodyczy.

Składniki na 18- 24 sztuki karmelków kawowych:

  • 225 g masła,
  • 900 g cukru,
  • 450 ml skondensowanego mleka,
  • 100 ml wody,
  • 100 ml zaparzonej, mocnej kawy,
  • 50 g posiekanych rodzynek bez pestek.

Przygotowanie:

  • Wszystkie przygotowane składniki poza rodzynkami wrzucić do sporego rondla o grubym dnie. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, rozpuszczając cukier.
  • Doprowadzić masę karmelową do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Gotować do momentu znacznego zgęstnienia całości. Można sprawdzić, czy masa karmelowa jest gotowa wrzucając kroplę karmelu do zimnej wody. Jeśli uformuje się w kulkę, znaczy to, że masa jest gotowa.
  • Zdjąć rondel z ognia o wstawić do ziemnej wody na 5 minut.
  • Drewnianą łyżka ucierać karmel, do czasu aż straci połysk, delikatnie zgęstnieje i zwiększy swoją objętość.
  • Do masy dodać rodzynki, szybko wymieszać i przełożyć do posmarowanej tłuszczem dużej blachy do pieczenia.
  • Odstawić w chłodne miejsce, aż masa wystygnie i stwardnieje.
  • Pokroić karmelki kawowe na mniejsze części. Można je owinąć w papierki woskowane i w ten sposób przechowywać.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Karmelki kawowe
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment