Przeszło 150 lat temu wyodrębniono kofeinę jako aktywny składnik kawy, który odpowiedzialny jest za jej właściwości pobudzające. Pewną ilość kofeiny zawiera także herbata, czekolada i niektóre napoje. Każdy człowiek inaczej reaguje na kofeinę i dla niektórych nie jest problemem zaśnięcie tuż po wypiciu filiżanki kawy. Dla innych jednak kawa wypita tuż przed snem oznacza bezsenną noc. Kofeina jest alkaloidem, który wyizolowany ma postać małych kryształków. Możliwe jest jej usunięcie z zielonych ziaren kawy, co pozwala zachować smakowo- zapachowe wartości kawy podczas jej palenia. Jednak niestety prawdziwi koneserzy kawy uważają, że kawa, która nie zawiera kofeiny znacznie traci na swojej wartości. Twierdzą oni, że ma ona z reguły gorszy smak, zapach i wygląd. Dzieje się tak na skutek ogrzewania, odparowywania i innych procesów, którym poddawane są ziarna. W wyniku procesu nazywanego dekofeinacja, kawa traci niemal 97% kofeiny.
2,8K
previous post
Palenie kawy
next post