Home PrzepisyKawy na gorąco Kawa piernikowa – przepis i inspiracje

Kawa piernikowa – przepis i inspiracje

by Marta

Za oknami szaro i coraz zimniej. Możemy jednak w domowym zaciszu wprowadzić się w prawdziwie zimowy magiczny klimat. Cóż bardziej może nam w tym pomóc, jak nie cudowny aromat ciepłej kawy i korzennych przypraw? Poniżej proponujemy inspirację na pyszną kawę, która rozgrzewa ciało i duszę w ciemne zimowe wieczory. Oczywiście przepis można modyfikować według własnych upodobań.

Składniki:

– 300 ml zaparzonej, gorącej kawy (może być rozpuszczalna albo sypana bez fusów)
– 200 ml mleka,
– 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
– 1 łyżka kakao,
– bita śmietana (według uznania),
– cukier

Do zaparzonej kawy dodajemy przyprawę do piernika oraz łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy, dodajemy cukier. Dodajemy mleko (można je wcześniej spienić). Aby kawa wyglądała i smakowała jeszcze lepiej można dodać bitą śmietanę i posypkę.

Zobacz również

Leave a Comment