Home PrzepisyKawy na gorąco Kawa po meksykańsku

Kawa po meksykańsku

by Iza

Kawa po meksykańsku to kawa dla tych, którzy lubią eksperymentować. Dodatek przypraw i pomarańczy nadaje jej wyjątkowego smaku i zapachu. Aromat gotującej się w garnku kawy roznosi się po całym domu i sprawia, że nie można się oprzeć pokusie jej spróbowania. Polecamy ja szczególnie w długie zimowe popołudnia.

Składniki na 4 osoby:

  • 2/3 szklanki mielonej kawy,
  • 1 litr wody,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 1 cała pomarańcza,
  • ½ szklanki cukru,
  • ¼ łyżeczki chili

Przygotowanie:

  • Pomarańczę ze skórką zaparzyć we wrzątku na około 5 minut, a następnie pokroić na półksiężyce.
  • W dużym garnku wymieszać wodę, kawę, cukier, cynamon i chili i delikatnie podgrzewać całość, mieszając mocno podgrzewając, lecz nie doprowadzając do wrzenia.
  • Zestawić garnek z ognia i przykryć pokrywką w celu dokładnego zaparzenia.
  • Odcedzić kawę przez sitko i wlać do szklanek.
  • Podawać z przygotowanymi plastrami pomarańczy.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Kawa po meksykańsku
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment