1,7K
W dobie dzisiejszego zagrożenia choć na chwilę warto smakiem przenieść się w inne zakątki świata, dzisiaj proponujemy wam Portugalię. To coś niesamowitego móc zamknąć oczy i choć liznąć tego wyjątkowego kraju. Aby, to zrobić na 4 porcje przygotuj:
- cukier brązowy – 25 g
- espresso w proszku – 50 g
- mielony cynamon – ¼ łyżeczki
- mielona kolendra – ¼ łyżeczki
- mleko – 1 l
Cukier ucieramy, po czym kawę i przyprawy mieszamy i zaparzamy około 250 ml wody. Podgrzane mleko dzielimy na pół i jedną z części rozlewamy do 4 szklanek, pozostałe mleko spieniamy i również rozlewamy. Następnie zaparzoną kawę dolewamy do mleka by utworzyło środkową warstwę. Wierzch posypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Pyszności!