Home PrzepisyKawy na gorąco Kawa po Portugalsku

Kawa po Portugalsku

by Paula

W dobie dzisiejszego zagrożenia choć na chwilę warto smakiem przenieść się w inne zakątki świata, dzisiaj proponujemy wam Portugalię. To coś niesamowitego móc zamknąć oczy i choć liznąć tego wyjątkowego kraju. Aby, to zrobić na 4 porcje przygotuj:

  • cukier brązowy – 25 g
  • espresso w proszku – 50 g
  • mielony cynamon – ¼ łyżeczki
  • mielona kolendra – ¼ łyżeczki
  • mleko – 1 l

Cukier ucieramy, po czym kawę i przyprawy mieszamy i zaparzamy około 250 ml wody. Podgrzane mleko dzielimy na pół i jedną z części rozlewamy do 4 szklanek, pozostałe mleko spieniamy i również rozlewamy. Następnie zaparzoną kawę dolewamy do mleka by utworzyło środkową warstwę. Wierzch posypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Pyszności!

Zobacz również

Leave a Comment