Home PrzepisyKawy na gorąco Kawa po wiedeńsku- przepis

Kawa po wiedeńsku- przepis

by Iza

Czarna, mocna kawa z dodatkiem czekolady, bitej śmietany i posypki z cynamonu lub kakao. To najprostszy opis kawy po wiedeńsku. Jej walory smakowe szczególnie cenią sobie polscy smakosze kawy. Podaje się ją koniecznie w towarzystwie dobrego deseru, na przykład sernika wiedeńskiego, kruchych ciasteczek bądź słodkich owoców. Oryginalnie przepis zawiera w sobie bitą śmietanę, jednak można ją zastąpić spienionym mlekiem. Będzie wtedy zdecydowanie bardziej dietetyczna. Kawę po wiedeńsku podaje się w niskiej i szerokiej filiżance, takiej jak do cappuccino oraz z dodatkiem szklanki chłodnej i niegazowanej wody. W niektórych kawiarniach można spotkać się z tym, że jeżeli szklanka z wodą zostanie opróżniona zanim dokończy się picie kawy, kelner uzupełni ją, nawet bez pytania klienta.

Do przygotowania kawy po wiedeńsku potrzebujemy:

  • 200 ml zaparzonej kawy,
  • 10 g czekolady,
  • 1 łyżeczka czekolady w proszku,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • Do dekoracji: cynamon, kakao bądź starta czekolada + bita śmietana

Przygotowanie:

Śmietanę wlewamy do garnka i rozpuszczamy w niej czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy do niej czekoladę w proszku, mieszamy i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przygotowaną kawę. Gotowy napój przelewamy przez sitko do filiżanki. Dekorujemy bitą śmietaną i wybranymi dodatkami. Opcjonalnie może to być także gałka lodów.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Kawa po wiedeńsku- przepis
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie

Zobacz również

Leave a Comment