Czarna, mocna kawa z dodatkiem czekolady, bitej śmietany i posypki z cynamonu lub kakao. To najprostszy opis kawy po wiedeńsku. Jej walory smakowe szczególnie cenią sobie polscy smakosze kawy. Podaje się ją koniecznie w towarzystwie dobrego deseru, na przykład sernika wiedeńskiego, kruchych ciasteczek bądź słodkich owoców. Oryginalnie przepis zawiera w sobie bitą śmietanę, jednak można ją zastąpić spienionym mlekiem. Będzie wtedy zdecydowanie bardziej dietetyczna. Kawę po wiedeńsku podaje się w niskiej i szerokiej filiżance, takiej jak do cappuccino oraz z dodatkiem szklanki chłodnej i niegazowanej wody. W niektórych kawiarniach można spotkać się z tym, że jeżeli szklanka z wodą zostanie opróżniona zanim dokończy się picie kawy, kelner uzupełni ją, nawet bez pytania klienta.
Do przygotowania kawy po wiedeńsku potrzebujemy:
- 200 ml zaparzonej kawy,
- 10 g czekolady,
- 1 łyżeczka czekolady w proszku,
- 50 ml śmietanki 30%,
- Do dekoracji: cynamon, kakao bądź starta czekolada + bita śmietana
Przygotowanie:
Śmietanę wlewamy do garnka i rozpuszczamy w niej czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy do niej czekoladę w proszku, mieszamy i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przygotowaną kawę. Gotowy napój przelewamy przez sitko do filiżanki. Dekorujemy bitą śmietaną i wybranymi dodatkami. Opcjonalnie może to być także gałka lodów.