2,1K
Puszysta kawa truskawkowa jest idealna na letnią porę, kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na wypicie kawy na gorąco. Oczywiście zwolennicy kaw na zimno mogą ją przygotować o każdej porze roku, używając zamrożonych truskawek. Kawa truskawkowa w konsystencji przypomina shake’a truskawkowego, z tą jednak różnicą, że dodana do niej kawa rozpuszczalna wpływa na jej charakterystyczny smak i właściwości pobudzające. Osoby, które na co dzień nie używają kawy rozpuszczalnej w swojej kuchni mogą na dwie porcje kawy truskawkowej użyć 30 ml espresso, dodanego do całości.
Składniki na dwie porcje kawy truskawkowej:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 200 ml wody do zaparzenia,
- 0,5 kg truskawek (nadają się zarówno świeże, jak i mrożone),
- 0,5 szklanki ulubionego mleka,
- Opcjonalnie: cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Kawę zaparzyć i odstawić do ostygnięcia.
- Wystudzoną kawę wraz z pozostałymi składnikami umieścić w pojemniku do blendowania i zmiksować całość.
- Gdyby kawa truskawkowa była zbyt gęsta, dodać po kilka kostek lodu do każdej porcji.
- Podawać od razu po przygotowaniu w wysokich szklankach.
Podsumowanie
Nazwa
Kawa truskawkowa
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
2 Review(s) Based on