Home PrzepisyKawy na zimno Kawa truskawkowa

Kawa truskawkowa

by Iza

Puszysta kawa truskawkowa jest idealna na letnią porę, kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na wypicie kawy na gorąco. Oczywiście zwolennicy kaw na zimno mogą ją przygotować o każdej porze roku, używając zamrożonych truskawek. Kawa truskawkowa w konsystencji przypomina shake’a truskawkowego, z tą jednak różnicą, że dodana do niej kawa rozpuszczalna wpływa na jej charakterystyczny smak i właściwości pobudzające. Osoby, które na co dzień nie używają kawy rozpuszczalnej w swojej kuchni mogą na dwie porcje kawy truskawkowej użyć 30 ml espresso, dodanego do całości.

Składniki na dwie porcje kawy truskawkowej:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 200 ml wody do zaparzenia,
  • 0,5 kg truskawek (nadają się zarówno świeże, jak i mrożone),
  • 0,5 szklanki ulubionego mleka,
  • Opcjonalnie: cukier do smaku.

Przygotowanie:

  • Kawę zaparzyć i odstawić do ostygnięcia.
  • Wystudzoną kawę wraz z pozostałymi składnikami umieścić w pojemniku do blendowania i zmiksować całość.
  • Gdyby kawa truskawkowa była zbyt gęsta, dodać po kilka kostek lodu do każdej porcji.
  • Podawać od razu po przygotowaniu w wysokich szklankach.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Kawa truskawkowa
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment