Kawiarka to nic innego jak czajniczek ciśnieniowy przeznaczony do parzenia kawy. Mechanizm jej działania bardzo przypomina działanie ekspresów ciśnieniowych. W zbiorniczku kawiarki gotująca woda wytwarza ciśnienie, które z kolei działa na kawę w sitku przesączając ją.
Kawiarka ma wiele nazw: makinetka, moka, mokka, mokatierka lub kafetiera i pochodzi z Włoch. Została wynaleziona przez inżyniera Alfonso Bialetti`ego w 1933. Chociaż jej prototyp powstał już na początku XIX wieku. Wtedy to Sir Benjamin Thompson opatentował swój wynalazek, który nazwał coffee porcelator.
Urządzenie to może być wykonane zarówno ze stopu aluminium lub stali nierdzewnej. Jej działanie i konstrukcja jest bardzo prosta. Składa się na nią podstawa z zaworkiem bezpieczeństwa i gwintem, sitko ekstrakcyjne, filtr, uszczelka i komora z przykrywką i rączką. Kawiarkę umieszcza się na kuchence, a zaparzenie kawy trwa zaledwie kilka minut.
Aby przygotować aromatyczne espresso do dolnego zbiorniczka należy wlać wodę, natomiast do sitka ekstrakcyjnego wsypujemy zmieloną kawę. Należy jednak uważać, ponieważ za duża moc palnika lub mocno zmielona kawa może doprowadzić do tego, że ciśnienie wzrośnie zbyt gwałtownie. Dlatego lepiej wybrać kawiarkę wyposażoną w zawór bezpieczeństwa.
Kawiarka jest urządzeniem nie tylko prostym w budowie i użyciu, ale również niezawodnym. Pozwoli bez większego wysiłku zaparzyć idealną, aromatyczną i mocną kawę, przy czym urządzenie to nie psuje się i łatwo utrzymać je w czystości. Konstrukcja kawiarki, materiał z jakiego jest wykonana oraz jej kształt nie są przypadkowe. To właśnie dzięki temu zaparzona kawa ma jeszcze lepszy smak i aromat.