Kurkuma latte to nie tylko kawa o pysznym i ciekawym smaku, ale także o doskonałych właściwościach odżywczych. Pomoże nam ona uniknąć zachorowań w okresie przeziębień i grypy, ma właściwości antyoksydacyjne, upiększające i wyszczuplające. To wszystko z powodu zawartości cenionych przypraw takich jak kurkuma i imbir. Do przygotowania kurkuma latte konieczne będzie użycie blendera. Rozdrobni on nasze przyprawy i utworzy przyjemną piankę.
Do przygotowania jednej porcji kawy kurkumowej potrzebujemy:
- 30 ml espresso,
- ¾ szklanki mleka (może być zwykłe, ale bardzo dobrze sprawdzi się migdałowe),
- ¼ mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 łyżeczka brązowego cukru.
Przygotowanie:
Zaparzamy espresso ulubioną metodą i przelewamy do rondelka. Dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy do czasu ich połączenia i uzyskania odpowiedniej temperatury. Następnie dokładnie miksujemy, pozbywając się grudek i tworząc delikatną pianę. Podajemy niezwłocznie po przygotowaniu.