Kurkuma latte

by Iza

Kurkuma latte to nie tylko kawa o pysznym i ciekawym smaku, ale także o doskonałych właściwościach odżywczych. Pomoże nam ona uniknąć zachorowań w okresie przeziębień i grypy, ma właściwości antyoksydacyjne, upiększające i wyszczuplające. To wszystko z powodu zawartości cenionych przypraw takich jak kurkuma i imbir. Do przygotowania kurkuma latte konieczne będzie użycie blendera. Rozdrobni on nasze przyprawy i utworzy przyjemną piankę.

Do przygotowania jednej porcji kawy kurkumowej potrzebujemy:

  • 30 ml espresso,
  • ¾ szklanki mleka (może być zwykłe, ale bardzo dobrze sprawdzi się migdałowe),
  • ¼ mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru.

Przygotowanie:

Zaparzamy espresso ulubioną metodą i przelewamy do rondelka. Dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy do czasu ich połączenia i uzyskania odpowiedniej temperatury. Następnie dokładnie miksujemy, pozbywając się grudek i tworząc delikatną pianę. Podajemy niezwłocznie po przygotowaniu.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Kawa Kurkuma latte
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment