Codzienna porcja kawy może cieszyć nie tylko wspaniałymi właściwościami pobudzającymi, dobrym smakiem czy aromatem. Lubimy mieć także przyjemność wizualną z tego co spożywamy. Dlatego latte art stało się tak popularne! Wzory na kawie cieszą się dużą sympatią wśród miłośników kawy. Rytuał jej picia staje się wtedy znacznie przyjemniejszy. Cym dokładnie jest latte art?
Latte art jest bardzo imponującą sztuką tworzenia wzorów i rysunków z mleka na powierzchni kawy espresso. Zarówno kawa jak i mleko muszą być specjalnie do tego celu przygotowane. Pierwotnie latte art polegało na umiejętnym wlewaniu mleka do filiżanki tak, aby na kawie powstały fantazyjne wzory o biało- brązowej barwie. Później jednak zaczęto się bawić mlekiem i wykonywać najprostsze formy takie jak serce czy rozeta. Obecnie na kawie można narysować wszystko. Są to zarówno bohaterowie bajek, twarze, zwierzęta, imitacje słynnych obrazów czy latte art w trójwymiarze. Sztuka ta wymaga oczywiście zdolności manualnych, doświadczenia, artystycznego serca oraz skupienia.
Podstawowym składnikiem, który należy wykorzystać do stworzenia dzieł sztuki na kawie jest dobrze spienione mleko. Powinno być ciepłe (60-65°) i mieć gęstość porównywalną do jogurtu. Jego konsystencja musi być na tyle gęsta, by nie rozpływała się od razu po wlaniu do filiżanki i na tyle płynna, by dało się ją przelać ciągłym, jednostajnym strumieniem i manipulować kształtem. Zbyt gęsta piana z mleka wytworzy na kawie specyficzne góry i doliny, a zbyt rzadka rozpuści się natychmiastowo, tworząc jedynie niechlujny kleks.
Znane są dwie techniki wykonywania wzorów na kawie:
- Free pour latte art- technika zdobienia kawy przy pomocy spienionego mleka lanego z dzbanka,
- Etchnig- technika polegająca na zdobieniu kawy przy pomocy spienionego mleka manipulowanego wykałaczką.
Trwałość wykonywanego wzoru zależy od użytej maszyny spieniającej oraz doświadczenia osoby go wykonującej. Dla tych mniej doświadczonych świetnym rozwiązaniem jest kupno stempli do kawy, które pozwalają na wybicie wzoru na powierzchni kawy bez żadnych umiejętności.