Opis:
Lavazza posiada dwa rodzaje kaw do parzenia przelewowego (w dzbanku z filtrem lub zaparzaczu). Pierwsza z nich to Lavazza Filtro Italiano Delicato- producent opisuje ją jako aromatyczną i łagodną, a druga to Lavazza Filtro Italiano Tradizionale, zdaniem producenta wyważona i bogata smakowo.
Informacje dodatkowe:
Lavazza Filtro Italiano jest średnio paloną kawą powstałą w połączeniu arabiki i robusty. Wersja Tradizionale jest mocniejsza w smaku i podczas jej picia wyczuwa się delikatny posmak suszonych owoców i kakao. Natomiast wersja Delicato charakteryzuje się niższą intensywnością i słodkim kwiatowym posmakiem. Wyczuwalna jest także lekka nutka czekoladowego aromatu.
Nasza recenzja:
Niewątpliwą zaletą obu tych kaw jest to, że do ich zaparzania wystarczy nam dzbanek. Nie jest konieczne posiadanie specjalistycznego ekspresu do kawy, a efekt jest równie zadawalający. Podczas zaparzania kawy te wydają z siebie niesamowity aromat, który roznosi się po całym domu. Nie jest to zapach jak przy klasycznej kawie. Aromat im towarzyszący ma delikatnie słodkawą nutę, przez co jeszcze bardziej zachęca do wypicia. Wersja Tradizionale jest zdecydowanie intensywniejsza i będzie zadawalała wielbicieli mocnej kawy, natomiast moim faworytem jest zdecydowanie subtelniejsza wersja-Delicato. Ten rodzaj jest delikatniejszy w smaku i doskonale łączy się z mlekiem.