1,6K
Dzisiaj pomyśleliśmy, że warto przypomnieć sobie smak leguminy. Czy, są tu jacyś smakosze tego rodzaju deserów? Przepis nie jest wymagający, a chwila z nim cieszy! Jeśli macie na niego ochotę, przygotujcie:
- 3 duże bardzo dojrzałe banany
- 3 jaja
- 6 dużych łyżek cukru
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- opakowanie cukru waniliowego
- ½ litra śmietany kremowej
- Płaski talerz ugotowanej na gęsto kaszy manny
Na wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekania wykładamy połowę pokrojonych w plasterki bananów. Z kolei na nie kładziemy kaszę manną pokrojoną w kostkę i resztę bananów. Ubijamy na puch jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie sztywna dodajemy cały czas mieszając śmietanę. Całość wylewamy jako kolejną warstwę na banany i kaszę. Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około pół godziny w temperaturze 160-170 stopni, podajemy na gorąco. Smacznego!