925
Dziś mamy coś dla miłośników sernika z rodzynkami. Nasz wersja jest light, więc nie żałujcie sobie drugiej porcji, kochani. Potrzebne składniki:
- 3 opakowania serka homogenizowanego naturalnego (750g)
- 1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku waniliowym (250g)
- cukier waniliowy
- 1 i ½ szklanki cukru pudru
- Szklanka mleka
- 2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
- 2 szklanki rodzynek 3 szklanki dokładnie rozkruszonych herbatników
Opłukane rodzynki przelewamy ciepłą wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach ziemnego mleka, a po napęcznieniu zalewamy resztą wrzącego mleka dokładnie mieszając do rozpuszczenia. Dodajemy cukier waniliowy i schładzamy. Na tortownicę wysypujemy herbatniki tak by dokładnie zakryły dno. Serki łączymy z cukier pudrem i przestudzonym mlekiem z żelatyną oraz połową rodzynek. Całość wykładamy na tortownicę z herbatnikami, resztę rodzynek wysypujemy na wierzch. Wstawiamy do lodówki na parę godzin. Sernik najlepiej kroić wygrzanym we wrzątku nożem. Smacznego!