Po ciężkim dniu chyba każdy ma ochotę na chwilę odprężenia, a kiedy jest to upalny dzień z pewnością przy czymś chłodnym. Dzisiejsza propozycja trochę niecodzienna z pewnością zaskoczy i znajdzie miłośników lodów herbacianych. Na 1 litr lodów przygotuj:
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki cukru pudru do białek
- 2 płaskie łyżki dobrej suchej herbaty
- 2 szklanki pełnego mleka
- szklanka śmietany kremowej
- małą laskę wanilii
- 4 jaja
Wanilię dzielimy na małe cząsteczki i dodajemy do mleka. Razem składniki zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy suchą herbatę. Całość odstawiamy pod przykryciem na 10 minut i przecedzamy przez sitko. Następnie ucieramy żółtka z cukrem na gęsty kogel mogel i łączymy z przestudzoną zaparzoną herbatą bardzo powoli ją lejąc nadal ubijając. Naczynie wstawiamy na garnek z gorąca wodą wciąż ubijając aż masa zgęstnieje. Odstawiamy całość w chłodne miejsce. Następnie ubijamy śmietanę na puch oraz oddzielnie białka z cukrem pudrem. Do uzyskanej masy mleczno jajecznej dodajemy ubitą śmietanę i białka. Składniki należy bardzo delikatnie mieszać najlepiej drewnianą łyżką. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika jeśli to możliwe na całą noc. Lody podajemy udekorowane według swoich upodobań, wtedy smakują najlepiej.