Mielenie kawy to dla wielu koneserów swojego rodzaju rytuał i zbiór ściśle przestrzeganych zasad. Podstawowa zasada podczas mielenia kawy jest taka, aby mielić tylko tyle kawy, ile jest nam jej potrzeba w danym momencie. Proces mielenia bowiem powoduje wydzielanie z ziaren nietrwałych olejków aromatycznych, nadających kawie smak i zapach. Olejki te ulegają szybkiemu zepsuciu, dlatego też trzeba parzyć napój po upływie kilku sekund od zmielenia ziarna. Każda z metod zaparzania wymaga innego mielenia. Miałkość kawy ma bezpośredni wpływ na czas oddziaływania. Do poszczególnych urządzeń do zaparzania należy używać następujących kaw.
- Zmielonej na proszek- używamy tylko do kawy parzonej na sposób turecki w tygielku zwanym ibrik.
- Bardzo drobno mielonej- do zaparzaczy z filtrem bibułkowym lub fizelinowym. Do filtrów tych nie nadaje się kawa mielona na proszek, gdyż przedłuża proces parzenia, dając w efekcie gorzkawy napar.
- Drobno mielona- idealna do ekspresów ciśnieniowych, w których przez kawę przechodzi gorąca para wodna. Ziarna kawy zmielone zbyt drobno nie tylko dają gorzki smak naparu, ale również mogą zablokować i zniszczyć ekspres.
- Średnio mielona- jest bardzo użyteczna, gdyż nadaje się do perkolatorów, balonów próżniowych oraz do zaparzania w dzbanku.
- Grubo mielona- nadaje się tylko do perkolatorów z filtrami.
Przyrządy do mielenia kawy mają różne kształty i rozmiary. Najbardziej podstawowym jest moździerz z tłuczkiem, którego Arabowie używali setki lat wcześniej, zanim na zachodzie słyszano w ogóle o kawie. Rozdrabnianie ziaren kawy w moździerzu trwa jednak bardzo długo i wymaga sporego wysiłku. Na szczęście Turcy już w XV wieku wynaleźli urządzenie służące do mielenia ziaren kawy- prototyp dzisiejszego młynka. Najpopularniejsze obecnie są elektryczne młynki do kawy, które mielą ziarna za pomocą szybko działających ostrzy i nie wymagają powtórnego umieszczania ziaren w celu ich dokładniejszego rozdrabniania. Za pomocą szybki można obserwować stopień zmielenia i kontynuować proces, bądź go przerwać. Jednak w wielu domach stosuje się jeszcze klasyczne młynki o drewnianej obudowie z małą szufladką, do której trafiają zmielone ziarna kawy.