Większość dostępnych na rynku kaw stanowią mieszanki stworzone z różnorodnych odmian. Zazwyczaj miesza się dwa najsłynniejsze gatunki kawy: arabikę z robustą. Mieszanie kawy powinno doprowadzić do nadania jej takich proporcji smakowych i zapachowych, które można wielokrotnie powtarzać. Mieszanie gatunków kaw jest niewątpliwą sztuką. Bowiem niezależnie od tego czy dana mieszanka będzie sprzedawana w supermarketach, czy specjalistycznych kawowych sklepach, jej połączenie musi cieszyć wyjątkowym smakiem i różnić się od innych. Sekrety mieszania poszczególnych gatunków kawy są pilnie strzeżone przed konkurencją. Bywają ziarna silniejsze bądź słabsze, które w efekcie ich połączenia albo się wzmacniają, słabną, bądź też neutralizują różne wartości kawy. Tym samym ziarno o dobrej kwasowości może być pozbawione odpowiedniej mocy, zaś te posiadające moc wcale nie musi posiadać pożądanego smaku. Mieszanie gatunków kawy powinno doprowadzić do uzyskania jej upragnionego smaku, aromatu, mocy, koloru i kwaskowatości.
Wybierając daną kawę, dobrze jest zorientować się z jakich mieszanek została ona stworzona. Nierzadko bowiem kawy miesza się z różnych ziaren pochodzących nawet z kilku państw. Jedna mieszanka może być sporządzona nawet z kilkunastu odmian kawy! Kawy można dowolnie mieszać, nawet w domowym zaciszu, jednak trzeba pamiętać o jednej bardzo ważnej zasadzie: lepiej nie jest łączyć dwóch gatunków kaw o krańcowo różnych w właściwościach. Jeśli zależy Ci na osiągnięciu konkretnych cech w wybranej kawie, warto kierować się poniższym podziałem.
- Smak i moc- te wartości odnajdziesz w jawie i sumatrze,
- Słodycz- kawy wenezuelskie lub haitańskie,
- Ekstra słodycz- zawierają kawy dojrzałe, np. jawajska lub myscore,
- Smak i aromat- Sumatra, kolumbijska bądź celebes,
- Jasność i kwasowość- kostarykańska lub inna kawa pochodząca ze Środkowej Ameryki.
Natomiast najczęściej spotykane mieszanki kawy dostępne do kupienia w sklepie to:
- BREKFAST- dobra kawa o uniwersalnym zastosowaniu. Tworzy się ją łącząc silne kawy pochodzące z rejonów afrykańskich, dodając do nich łagodne rodzaje środkowoamerykańskie. Przeznaczona dla osób, które wahają się pomiędzy gatunkiem mocnym, a łagodnym.
- NEAPOLITAN/ ROMA- mieszanka brazylijskiego santosu i kawy afrykańskiej. Cechuje się silnym smakiem i intensywnym kolorem.
- MOKKA JAWA- kombinacja oryginalnej jawajskiej arabiki i etiopskiej mokki.
- FINE HOUSE BLEND- mieszanka oparta na kostarykańskiej kawie z dodatkiem gatunków wysoko rosnących, takich jak wenezuelska, z odrobiną jawajskiej blue mountain.