Home PrzepisyKawy na gorąco Mocha cafe- przepis

Mocha cafe- przepis

by Iza

Kawa mokka (mocha cafe) jest jednym z wariantów kawy latte. W jej skład wchodzi espresso, gorące mleko oraz mleczna bądź gorzka czekolada. W przeciwieństwie do latte lub cappuccino, mokka nie zawiera mlecznej piany. W jej miejsce dodaje się często bitą śmietanę i posypuje się ją cynamonem bądź kakao. Kawę tę często można spotkać podawaną z syropem czekoladowym. W niektórych kawiarniach można spotkać wariant podawany z białą czekoladą, bądź „zebrę” stworzoną z dwóch rodzajów czekolad.

Do przygotowania mokki potrzebujemy:

  • 30 ml espresso,
  • 150 ml mleka,
  • 3 łyżeczki czekolady w proszku,
  • Bita śmietana do dekoracji,

Przygotowanie:

W garnku należy podgrzać mleko z czekoladą w proszku- nie doprowadzając do wrzenia. Podgrzane mleko połączone z kawą przelać do szklanki. Następnie po jej ściankach wlewać przygotowane espresso. Przed podaniem kawę udekorować bitą śmietaną i w zależności od upodobań kakao, startą czekoladą lub cynamonem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Mocha cafe- przepis
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment