Kawa mokka (mocha cafe) jest jednym z wariantów kawy latte. W jej skład wchodzi espresso, gorące mleko oraz mleczna bądź gorzka czekolada. W przeciwieństwie do latte lub cappuccino, mokka nie zawiera mlecznej piany. W jej miejsce dodaje się często bitą śmietanę i posypuje się ją cynamonem bądź kakao. Kawę tę często można spotkać podawaną z syropem czekoladowym. W niektórych kawiarniach można spotkać wariant podawany z białą czekoladą, bądź „zebrę” stworzoną z dwóch rodzajów czekolad.
Do przygotowania mokki potrzebujemy:
- 30 ml espresso,
- 150 ml mleka,
- 3 łyżeczki czekolady w proszku,
- Bita śmietana do dekoracji,
Przygotowanie:
W garnku należy podgrzać mleko z czekoladą w proszku- nie doprowadzając do wrzenia. Podgrzane mleko połączone z kawą przelać do szklanki. Następnie po jej ściankach wlewać przygotowane espresso. Przed podaniem kawę udekorować bitą śmietaną i w zależności od upodobań kakao, startą czekoladą lub cynamonem.