Home PrzepisyKawy na zimno Mrożona kawa na dwa sposoby

Mrożona kawa na dwa sposoby

by Iza

Dziś polecamy Wam dwie cudowne propozycje na przygotowanie kaw na zimno inaczej niż dotychczas. Obie są bardzo przyjemne zarówno pod względem smakowym, jak i estetycznym. Spróbujcie je przygotować i zaskoczcie swoich znajomych podając te kawy na spotkaniu towarzyskim. Sukces gwarantowany!

Mleczna kawa na zimno:

  • 200 ml zimnego mleka (dla dodatkowych korzyści smakowych polecamy użyć mleko kokosowe lub migdałowe),
  • 30 ml mocnego espressso,
  • Cukier do smaku,
  • Kostki lodu.

Przygotowanie:

Zimne mleko osłodzić i wlać do wysokiej szklanki. Kawę zaparzyć i zalać nią przygotowane mleko. Dodać kostki lodu i podawać.

Kawowo- owocowe smoothie:

  • 2 owoce mango (dojrzałe),
  • 6 owoców kiwi (dojrzałe),
  • Łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • Kostki lodu.

Przygotowanie:

Owoce obrać i pokroić w kostkę oraz przełożyć do dwóch osobnych naczyń. Zarówno mango jak i kiwi zasypać łyżeczką cukru i odstawić na 10 minut. Mango wraz z cukrem i puszczonym sokiem przełożyć do naczynia nadającego się do blendowania. Dodać łyżeczkę kawy i zblendować dokładnie. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać odrobinę wody. Przełożyć do wysokiej szklanki i powtórzyć czynność, blendując kiwi (tym razem nie dodając kawy). Warstwę kiwi wylać na mango, dodać kilka kostek lodu i podawać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Mrożona kawa na dwa sposoby
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment