Dziś polecamy Wam dwie cudowne propozycje na przygotowanie kaw na zimno inaczej niż dotychczas. Obie są bardzo przyjemne zarówno pod względem smakowym, jak i estetycznym. Spróbujcie je przygotować i zaskoczcie swoich znajomych podając te kawy na spotkaniu towarzyskim. Sukces gwarantowany!
Mleczna kawa na zimno:
- 200 ml zimnego mleka (dla dodatkowych korzyści smakowych polecamy użyć mleko kokosowe lub migdałowe),
- 30 ml mocnego espressso,
- Cukier do smaku,
- Kostki lodu.
Przygotowanie:
Zimne mleko osłodzić i wlać do wysokiej szklanki. Kawę zaparzyć i zalać nią przygotowane mleko. Dodać kostki lodu i podawać.
Kawowo- owocowe smoothie:
- 2 owoce mango (dojrzałe),
- 6 owoców kiwi (dojrzałe),
- Łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki cukru,
- Kostki lodu.
Przygotowanie:
Owoce obrać i pokroić w kostkę oraz przełożyć do dwóch osobnych naczyń. Zarówno mango jak i kiwi zasypać łyżeczką cukru i odstawić na 10 minut. Mango wraz z cukrem i puszczonym sokiem przełożyć do naczynia nadającego się do blendowania. Dodać łyżeczkę kawy i zblendować dokładnie. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać odrobinę wody. Przełożyć do wysokiej szklanki i powtórzyć czynność, blendując kiwi (tym razem nie dodając kawy). Warstwę kiwi wylać na mango, dodać kilka kostek lodu i podawać.